Holokauszt és Emberi Jogok Oktatása Szakcsoport

 

Holokauszt és Emberi Jogok Oktatása Szakcsoport

Magyarország az elmúlt évtizedben számos nemzetközi fórumon – például a Stockholmi Nemzetközi Holokauszt Fórumon 2000-ben – vállalt kötelezettséget a holokauszt és az emberi jogok oktatásával és kutatásával kapcsolatban. A szélsőséges, intoleráns és antidemokratikus attitűdök felerősödése az elmúlt években ugyanakkor azt mutatja, hogy még sok teendőnk van ezeken a területeken. Bár az elmúlt években számos tananyag és kezdeményezés látott napvilágot, gyakran ezek vagy nem jutnak el az iskolákba vagy szakmai minőségük kétséges.

A Holokauszt és Emberi Jogok Oktatása Szakcsoport célja, hogy országos vezető szerepet vállaljon a holokausztoktatás és emberi jogi oktatás egyetemi szintű képzésében, különös tekintettel a tanárképzésre és a tanártovábbképzésre.

Célunk, hogy olyan kutatásokat kezdeményezzünk, amelyek szakmai megerősítést nyújtanak a jó gyakorlatoknak és segítik azok elterjedését a közoktatásban. Feladatunknak tartjuk, hogy az ország legnagyobb egyetemén, az ELTE-n biztosítsuk a lehetőséget, hogy minden érdeklődő hallgató tanulhasson a holokausztról és az emberi jogokról. A szakcsoportunk által meghirdetett képzések, konferenciák, oktatási segédanyagok segítségével pedig aktív szerepet kívánunk betölteni a tanártovábbképzésben is.

Tovább a honlapunkra: holokausztokt.elte.hu